Menu
Back to references
Péronne - France

Musée Historial de la Grande Guerre

curved recessed display cases

The museum and collection

The museum is situated in the department of Pas-de-Calais where some of the fiercest fighting of the First World War took place,  resulting in a legacy of stories and objects  that bear witness to the cruelty and suffering. The Musée Historial tells of soldiers and their lives in the trenches and behind the lines.

70 000 artefacts provide rich temporary and permanent exhibitions. Military and civilian objects from Allied and Central powers illustrate day to day life. There are newspapers, posters, postcards, and trench handicrafts. 

The assignment

We had to give proof of our technical ability to engineer showcases with a particular design. There was also the need of being able to work alongside many other contractors, so all interventions needed be well-planned in phases. We replied swiftly to these requirements with a pre-designed technical proposal during tender stage, and were awarded the contract. The majority of the cases were long recessed wall cases of which one was a 26m long curved construction. Presence of ventilation units within the base construction, as well as above the cases, had to be taken in account during the design phase.

The project: challenges & result

A particular challenge was redeveloping the existing pull and slide mechanism to allow 70 % opening in both directions. A central aligning positioning mechanism was required for each of the continuous doors, to prevent damage to adjacent doors while closing.

The main challenge was matching the mechanism for the curved wall cases with a similar design for the straight wall cases. We bent profiles with great accuracy, which required specific bending technology. Large curved glass volumes had to be produced with equal accuracy. The long surfaces of continuous glass without structural interruptions resulted in giving the galleries an uncluttered and uniform look.

We also developed a bespoke internal shelving system that was free of brackets or suspension points. We achieved this by using a clamping system discreetly installed behind painted alubond panels. The system allows for repositioning the shelves.

Recessed curved wall case with glass shelvesGallery view of recessed curved wall caseRecessed wall case with shelvesGlass shelves in recessed wall caseGallery view of recessed wall case
Project

Musée Historial de la Grande Guerre

Solutions

Custom Design

Country

France

Year

1992

Type of museum

War

Designer

Adeline Rispal

Scope

Custom recessed wall cases

More info

Photos: Philippe Gruit, Alamy, Hemis, Maurice Savage, Nicolas Bryant


Discover more

Similar projects

© 2019 Meyvaert Museum