Menu
Referenties overzicht
Nice - Frankrijk

Musée Matisse

Het museum en de collectie

In het hart van de Villa des Arènes in Nice herbergt het Matisse Museum een van de grootste collecties van werken van Henri Matisse (1869-1954) ter wereld. De collectie kon worden opgebouwd dankzij verschillende schenkingen van zowel de kunstenaar als zijn erfgenamen en geeft een overzicht van de artistieke loopbaan van de schilder. De reusachtige compositie in uitgeknipt gouachepapier “Fleurs et Fruits” is een van zijn sleutelwerken en mocht dan ook niet ontbreken.

De missie

Dankzij de steun van de Yomiuri Shimbun (Tokio) lanceerde het Matisse Museum in 2020 een uitgebreid programma voor onderzoek, restauratie en valorisatie rond “Fleurs et Fruits”. Vroeger werd het meesterwerk in een vitrine uit de jaren negentig tentoongesteld. Meyvaert werd geselecteerd om een nieuwe vitrine te ontwerpen, te produceren en te installeren voor dit beroemde schilderij dat bestaat uit vijf panelen van verschillende breedtes. Het resultaat is een monumentale, op maat gemaakte set van vier vitrines, waarvan de grootste 9 m lang en 4,6 m hoog is.

Tijdens de ontwerpfase werkten we tijdens workshops ter plaatse nauw samen met de verschillende betrokkenen: de conserveringsspecialist, de restaurateurs, de bouwkundig ingenieurs, de ophangingsexperten en de museumdirectie. Samen zagen ze erop toe dat de architecturale samenhang van het gebouw werd gerespecteerd en dat er aan de specifieke eisen van het publiek werd tegemoetgekomen.

Het project: uitdagingen en resultaten

De belangrijkste uitdagingen en oplossingen:

  • het plaatsen en hanteren van de vijf panelen, waarvan de grootste 4,10 m hoog en 2,25 m breed is
  • de uitzonderlijke afmetingen van het glas en de toegangsbeperkingen van het gebouw
  • het esthetische karakter: de vraag naar anti-reflecterend glas en de samenhang tussen de algemene museumopstelling en indeling van het gebouw, dat oorspronkelijk werd ontworpen door architect Jean François Bodin.

Het ontwerp van de vitrine is gebaseerd op een gedetailleerde studie van het kunstwerk, zodat de glazen panelen getrouw werden uitgelijnd met de panelen van het kunstwerk. De hoofddeur van de vitrine werd aangepast aan de positie en grootte van het grootste paneel, zodat alle andere panelen eraan konden worden bevestigd. De grote 600 kg wegende glazen panelen werden in het gebouw gebracht met behulp van glaskranen en op maat gemaakte karren. De vereiste van anti-reflecterend glas konden we tegemoetkomen door het gebruik van Sentry folies, die de dikte en het gewicht van elk glazen paneel aanzienlijk verminderen.
We hebben ook een uniek ophangsysteem ontwikkeld, waarbij elk van de vijf panelen wordt ondersteund en beschermd door een rigide frame. Dit ultramoderne systeem loste enkele problemen op qua conservering en mogelijke vervorming van de panelen. Het garandeert ook de zijdelingse verschuiving en perfecte uitlijning voor een optimale presentatie van het werk.
Ten slotte werden de panelen zo dicht mogelijk bij het anti-reflecterende glas geplaatst, zodat de bezoekers het kunstwerk, verlicht door externe ledlampen, optimaal kunnen bewonderen. Dankzij de combinatie van al deze kennis komt dit monumentale meesterwerk uit de laatste periode van Matisse opnieuw ten bloei.

Project

Musée Matisse

Oplossingen

Maatwerk

Land

Frankrijk

Jaar

2022

Type of museum

Musée biographique

Designer

Meyvaert

Scope

Vier vitrines op maat: 1 monumentale wandvitrine – 9 m x 4,6 m – en 3 tafelvitrines

More info

Photos : Succession H. Matisse pour l’œuvre de l’artiste, Ville de Nice


Ontdek meer

Gelijkaardige projecten

© 2022 Meyvaert Museum