Menu
Referenties overzicht
Antwerp - België

MAS

Het museum en de collectie

Al eeuwenlang trekt Antwerpen mensen vanuit de hele wereld aan om er ideeën en goederen uit te wisselen. De sporen van deze ontmoetingen en verhalen zijn nu verzameld in het MAS - Museum aan de stroom. Het MAS is ook ontworpen als katalysator voor de buurt. Zijn bereik strekt zich uit tot in elke hoek van de stad en ook mensen van ver buiten Antwerpen vinden er hun weg naartoe. Het kenmerkende gebouw telt 10 verdiepingen met 5700 m2 tentoonstellingsruimte en 470 000 wisselende museumstukken.

Onze missie

Meyvaert werd de masterplanning en totale inrichting toegewezen van verdiepingen 2 tot 8. Onze bijdrage omvatte de synchronisatie van de inrichting, het fabriceren en installeren van vitrines en het plaatsen van interne en externe verlichting, sokkels en graphics.

De layout van de vitrines werd ontwikkeld door B-architects. De coördinatie van het project werd uitgevoerd door een projectteam onder de algemene leiding van Meyvaert. De belangrijkste beperkingen van de klant waren timing, budget en beveiliging. 

In september 2010 wonnen we twee loten van dit project, dat we voltooiden april 2011. De implementatie van beide toegewezen loten was gedeeltelijk overlappend en voerden we uit in een zeer strak schema. Vanwege de korte doorlooptijd schakelden we partners in voor de uitvoering van houten elementen, graphics en sokkels. De coördinatie en kwaliteitscontrole bleef echter onder controle van Meyvaert.

Om de samenwerking te synchroniseren hielden we een wekelijkse vergadering ter plaatse met alle betrokkenen. Deze werkwijze is door de aanbestedende dienst bepaald vóór de gunning van het project. Het was een strikte vereiste om dit project tot een goed einde te brengen.

Omdat er in het gehele gebouw airconditioning voorzien is, was het niet nodig om in de vitrines individuele klimatisatie in te bouwen. Wat betreft de materiaalsamenstelling, hebben wij het museum geadviseerd vanuit onze sterke expertise. Bovendien werden alle materialen getest volgens de EN-16000-11 standaard.

Beveiliging van de artefacten was van het grootste belang, hoewel de ontwerpers grote tafels met schaalmodellen van schepen concipieerden zonder enige zichtbare bescherming. Na de eerste tests konden we de curatoren geruststellen. Met de hulp van een gespecialiseerde partner installeerden we een alarmsysteem met lasers in het plafond, die afschrikken met geluid.

Het ontwerp en uitvoering van de multimediacomputers werd volbracht door een toegewijde aannemer die voor de stad Antwerpen werkte. We ondersteunden de integratie van de multimediatoepassingen.

Het project: uitdagingen en resultaat

De logistiek en de installatie waren een kwestie van planning en efficiëntie. De verdiepingen van het museum werden één voor één gebouwd. Eenmaal een verdieping voltooid, leverden en installeerden we de vitrines en het meubilair. De objecten werden ondertussen bewaard in een opslagplaats op de 5e verdieping.

Om het project te voltooien hebben wij samen met onze partners architecturale beperkingen weten te overwinnen, zoals de beperkte toegang tot het nieuwe gebouw, het verbod om in de muren te boren en de zelfdragende parketvloeren met weinig stabiliteit en sterkte.

Project

MAS

Oplossingen

Standaard vitrines
Maatwerk

Land

België

Jaar

2015

Museum type

Art & History

Architect

B-architecten

Opdracht

Volledige museuminrichting van 7 verdiepingen

Meer info

Foto's Filip Dujardin


Ontdek meer

Gelijkaardige projecten

© 2022 Museum Showcases - Meyvaert