Menu

Realizacja w Singapurze: Galeria Dziedzictwa Sądownictwa

Wykraczając poza czas i przestrzeń, Galeria Dziedzictwa Sądownictwa przedstawia historię sądownictwa w Singapurze, prezentując znaczące kamienie milowe i momenty w dziedzictwie sądownictwa Singapuru. Zwiedzający mogą oczekiwać wielowymiarowych i multimedialnych doświadczeń, obserwując momenty z dziedzictwa sądownictwa Singapuru w scenach z historii społeczeństwa.

Na potrzeby nowej wystawy Meyvaert zaprojektował gablotę, która została wbudowana w ścianę. W przypadku tej gabloty istniało wiele wyzwań. Jak prawidłowo wyeksponować starożytny papierowy artefakt w pozycji pionowej bez ryzyka uszkodzenia? Jak umożliwić klientowi sprawdzenie wilgotności bez widocznych czujników? Jak dostatecznie zabezpieczyć artefakt?

Zdecydowaliśmy się na projekt, w którym gablota otwiera się od tyłu, w ukryty korytarz, dostępny tylko dla personelu. Od strony zwiedzających nie ma żadnych otworów na klucze. Wewnątrz gabloty znajduje się podstawka pod artefakt, na której może on spoczywać bez żadnego fizycznego zamocowania. Za tym uchwytem znajduje się małe okienko, przez które personel może sprawdzić ukryty czujnik wilgotności. Również żel krzemionkowy do obniżania wilgotności wewnątrz gabloty jest ukryty za tym wspornikiem. W przypadku szuflad, musieliśmy zaprojektować system, w którym nie mocowaliśmy fizycznie papierów do dna (aby zapobiec uszkodzeniom), aby nie przesuwały się one podczas otwierania i zamykania szuflad. Zdecydowaliśmy się na bardzo mocny system szyn, który był w stanie wytrzymać ciężkie stalowe gabloty szufladowe, w połączeniu z tłoczkami, które pozwalają na delikatne otwieranie i zamykanie szuflad. Wewnątrz, papiery są otoczone stalową płytą, przyciętą dokładnie do rozmiaru artefaktów, aby zapobiec jakimkolwiek ruchom i nadać im wizualną ramę. Żel krzemionkowy do kontroli wilgotności wewnątrz szuflad znajduje się w ukrytej komorze, ale nie na dnie, dzięki czemu nie musieliśmy zwiększać wysokości szuflad. Dzięki temu projekt zachował elegancki charakter.         

Next reads
© 2021 Meyvaert Museum